duminică, 1 decembrie 2013

Neam frustrat

Ungaria are 3 zile naţionalePe 15 martie, maghiarii aniversează Revoluția din 1848-1849, dată la care s-a consfinit și apariția parlamentului modern a Ungariei. Pe 20 august este sărbătoarea Sfântului Rege Ștefan I, întemeietorul Regatului Ungariei, iar pe 23 octombrie, când se comemorează Revoluția din 1956 și începuturile luptei pentru libertate. Dintre cele trei sărbători de importanță mare, 20 august este considerat Ziua Națională a Ungariei. Este data la care se amintește despre noua națiune maghiară.

Bulgaria îşi serbează în fiecare an ca zi naţională independenţa din 1878. 

Moldovenii şi ucrainienii la fel. 

Sârbii celebrează de ziua lor naţională întâia lor Constituţie.

România are cinci vecini. Cei mai sus menţionaţi. Ziua naţională a României e o ofensă pentru patru dintre cei cinci vecini ai săi. Sărbătoarea română e echivalentă pentru unguri şi ucrainieni cu un furt (Transilvania, Bucovina de Nord şi Bugeac). Pentru moldoveni este nerecunoaştere statutului lor actual (cel de independenţă - după cum este stabilită şi ziua lor naţională) iar pentru bulgari este momentul când au realizat (sfârşitul Primului Război Mondial) că le-a fost luat definitiv Cadrilaterul. 

Sărbătoarea românilor are şi unele accente penibile - Cadrilaterul, Bugeacul şi Bucovina de Nord nu mai fac parte din teritoriul statului nostru. E ca un moş şchiop, chel şi fără dinţi care îşi mai aduce aminte din când în când ce înalt, frumos şi ce erecţii zdravene avea acum 95 de ani.  

Între 1 Decembrie şi ziua în care regatul lui Burebista a atins apogeul sau unirea (prin cucerire) a lui Mihai Viteazul nu e nicio diferenţă. Sunt momente conjuncturale în care o pupulaţie ajunge să stăpânească un teritoriu mai mare decât în anterior. Bulgarii şi ungurii au avut imperii. Ucraina e cea mai întinsă ţară din Europa (exceptând Rusia). 

În faţa cui ne arătăm noi muşchii? Pentru ce? Şi mai ales, dovedim ceva cu acest gest? 

Da. Frustrare.


PS: Am mai scris şi acum doi ani despre asta

Niciun comentariu: