marți, 17 decembrie 2013

Evoluţia lui Iamănene

Legile restrictive nu au fost şi nu vor fi niciodată o soluţie. Mai degrabă o cauză. Incriminarea celui care face autostopul sau a celui care opreşte să ia un autostopist (aşa cum a fost votat astăzi în Parlament) nu va face decât să acutizeze fenomenul. 

Este exact de ceea ce aveau nevoie autostopiştii. Crearea unui cadru legal îi va organiza mai bine şi le va eficientiza deplasarea din punctul A în punctul B. Există deja grupuri de carpooling în online, dar nu mergeau prea bine pentru că se răspunde greu la apelurile celor care solicită sau oferă transportul. Se răspundea greu pentru că se ştia că există varianta statului pe marginea drumului şi agitatul mâinii pentru a obţine acelaşi rezultat. 

Totodată, "autostopismul" se va eficientiza din punct de vedere temporar. În loc să stai (cine-ştie-cât) lângă şosea şi să agiţi degetul înspre parbrizele grăbite ale maşinilor, îţi vei posta destinaţia pe grupurile de profil şi vei afla când şi cum îţi planifici deplasarea. Din punctul ăsta de vedere e chiar un avantaj mare - nu mai stai afară sub soare la 40 de grade, sub ploi interminabile de toamnă sau în gerul Bobotezei. 

Credeţi că există vreun autostopist care şi-a zis astăzi după votul din Camera Deputaţilor: "De azi nu mai pot merge cu "ia-mă, nene"? S-a simţit cineva realmente ameninţat de acest nou cadru legislativ? 

M-aş bucura pe deplin dacă aş şti că rezultatele pot fi interpretate doar în sens pozitiv, dar nu e aşa. Pentru că e o altă lege menită să stoarcă bani din nimic. Îngrăşăm doar un porc numit "Bugetul de Stat". Şi încă unul numit "Şpaga miliţianului". 


Studiu de caz:

Cuplu care merge cu maşina la munte/mare. Se opreşte maşina întru rezolvarea unor probleme fiziologice. Se face cu rândul ca să stea cineva să aibă grijă de maşină. Prima dată şoferul pentru ca mai apoi să fie rândul pasagerului din dreapta. Şoferul se întoarce de la pipi şi pasagerul din dreapta e liber să se ducă în acelaşi loc (nu neapărat chiar acelaşi, un pic mai încolo). În acest moment apare milogul cu caschetă şi amator de şpăgi numit de drept - organ. El observă cum apare pasagerul din dreapta de undeva de pe marginea drumului. 

Poate el clasifica acea persoană ca autostopist?  

Poiana lu' Ciocan este avanpost al autostopismului! (aşa cum este el înţeles oriunde pe glob - GRATIS)

Niciun comentariu: