miercuri, 30 octombrie 2013

Constituţia României - Art. 30 Libertatea de exprimare. alin (2). Cenzura de orice fel este interzisă.

Eu nu vorbesc pe blog-ul ăsta despre ce fac la serviciu şi m-am ferit foarte mult să o fac. Dar azi nu pot să nu o fac. Pentru că ştiu că aş fi scris şi dacă nu m-aş ocupa cu ce mă ocup.

Astăzi, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a ameninţat că nu îl va lăsa pe Remus Cernea să vorbească de la pupitrul parlamentar datorită modului în care se îmbracă. Articolul aici

Deci să vă spun cum se îmbracă Remus Cernea: pantofi, pantaloni, tricou, cămaşă (uneori) şi sacou. ...cam ca în poza de mai jos. Sacou are MEREU

Dar nu m-am pus să scriu aici din cauza sacoului şi nici despre faptul că Zgonea nu îl înghite pe Cernea şi de-aia îi taie macaroana. Acum câteva zile Cernea a participat la o emisiune la care s-a discutat despre codul de conduită pe care îl doreşte introdus Zgonea în Parlamentul României. Eu unul nu am nimic împotriva lui şi nici Cernea nu ar trebui să aibă ceva pentru că vestimentaţia actuală i-ar permite să intre şi în Camera Comunelor (pagina 7)

Pentru respectiva apariţie media i-am trimis deputatului verde un  email cu cazuri concrete în care diverse personaje politice care nu s-ar ridica la nivelul dorit de Zgonea. Acesta este conţinutul email-ului:



"1. Licia Ronzulli - europarlamentar Italia (EPP) vine zilnic cu fetita ei in plen (nimeni nu condamnat gestul)


2. Franziska Keller - europarlamentar Germania (EGP) vine uneori cu imbracaminte care nu ii acopera umerii a.i. i se vede tatuajul de pe bratul stang. 


3. Caroline Lucas - parlamentar Marea Britanie (fost presedinte al Partidului Verde 2008-2012) a aparut in Camera Comunelor cu un tricou inscriptionat impotriva sexismului din mass media. Pentru a nu-i fi intrerupt discursul din cauza tinutei si-a pus un sacou si a continuat. (tu de fiecare data cand ai un tricou cu mesaj sau formatie ai si sacou pe deasupra - paralela este extraordinara!!!)


Este vorba, in acest caz, de o discutie despre nuditatea din tabloide si despre obiectificarea corpului feminin pe care Lucas a combatut-o in mod repetat. Cand a fost rugata sa imbrace un sacou pentru a corespunde dress code-ului din Westminster ea a replicat foarte elocvent: "Mi se pare cel putin ironic ca gasiti necuviincios acest tricou in aceasta casa/institutie, dar este acceptat ca firesc sa putem cumpara un astfel de tabloid (care contine nuditate) in 8 locuri diferite ale aceleiasi cladiri". 

Nota importanta: In plenul Camerei Comunelor (unde exista unul din cele mai rigide coduri de conduita) nu este permis cititul ziarelor. (a se vedea cazul Romaniei!!!)

4.  Exemplu de tara in care exista un cod de conduita vestimentara - Noua Zeelanda

Singurele lucruri care sunt specificate sunt acestea: 

- imbracamintea trebuie sa fie ingrijita
- barbatii trebuie sa poarte sacou (cravata nu este obligatorie)
- adultii nu au voie sa poaret pantaloni scurti



5. In 2011 a avut loc o dezbatere similara in Suedia dupa ce un ministru de la acea vreme (al mediului), Andreas Calgren, a tinut un discurs in parlament (Riksdag) imbracat intr-o geaca de piele. Mai multi parlamentari au condamnat gestul, dar nicio masura radicala nu a fost luata. 

Dincolo de simpla analogie pe care încercasem să o trasez prin exemplele de mai sus, astăzi a avut loc un abuz. O încălcare a libertăţii de exprimare. 

Zgonea a fost astăzi ăla care s-a văzut pe scaunul care i-a dat statut privilegiat în raport cu ceilalţi colegi, cel de şef, şi a început să se ia de cel mai vulnerabil/mic/uşor de atins pentru simplul fapt că poate. E de trei ori trist:

1. Că se întâmplă într-un cadru instituţional precum Parlamentul. 
2. Că e o doar un exemplu la scară mică a ceea ce se întâmplă pe toate palierele sociale sau profesionale din România.
3. Legile încep să fie abuzate încă din sala unde sunt votate. 


Niciun comentariu: