duminică, 30 septembrie 2012

Libertatea nu e pentru toţi

Nu ştim ce e aia libertate pentru că nu am avut de a face cu ea. Nu o percepem ca pe o noţiune definită de anumiţi parametri. De aici până acolo. Care îmi permite să fac asta, dar nu şi opusul.  Libertatea noastră e infinită. Libertatea noastră e omnipotetntă. Libertatea noastră e anarhia. 

Caz concret.

Intri pe un site unde are loc un concurs. Sunt date două formaţii şi doar una merge într-o etapă superioară a competiţiei pe baza votului vizitatorilor. Cea pe care o votezi tu are doar 47% din sufragii. Ţi se pare de rahat. Formaţia pe care ai votat-o tu e de o mie de ori mai tare decât prostia aia care are 53%. Şi nici  nu ştii când ţi-a venit gândul, dar ţi-a venit! Mai votezi o dată! Vezi că merge şi mai votezi o dată! Tot aşa până se schimbă raportul de forţe. Acum formaţia pe care o susţineai tu a ajuns la 53%. Dezvălui un rânjet de om satisfăcut. Satisfacţia lucrului bine făcut. Îţi spui plin de mândrie: "Dacă sunt proşti şi nu s-au gândit că se poate vota de mai multe ori ce să le fac eu? Am profitat de breşa lăsată. M-am înscris în limitele jocului.". 

Doar că tu nu ştii că te arzi singur în cur. De fapt, ştii, dar îţi place să te minţi. Trupa aia de rahat era plăcută de mai mulţi oameni decât formaţia pe care o susţineai tu. Aşa că într-un gest demn de prima copilărie, ai bătut din picior şi ai zis: "Eu vreau să fie ca mine!". Doar că acum poţi face în aşa fel încât să fie ca tine. Votezi de mai multe ori. 

De ce votezi de mai multe ori? Pentru că nu poţi gândi decât în "logica pumnului în gură" care ţi-a fost administrată sistematic ţie, părinţilor, bunicilor şi, în general, întregului tău neam. Logică prin care te gândeşti că deîndată ce ai ocazia vei da şi tu cu pumnul în gură. De ce? Pentru simplul fapt că poţi. Pentru că aşa ai văzut şi pentru că e singurul mod în care ai şti să reacţionezi într-o atare situaţie. 

Nu suntem parte a regnului animal pentru că fizic ne asemănăm izbitor cu maimuţele ci pentru că suntem mimetici precum maimuţele. 

Pentru că ţi se dă voie să votezi şi tu faci asta. Ca idiotul. De o mie de ori. 

Tu nu ai avea dreptul să intri în joc pentru că nu îi ştii regulile. Şi atunci când ajungi să le cunoşti te caci în ele. Pentru că ţi s-a oferit ocazia să nu fii conform. Pentru simplul fapt că poţi. Pentru că ai libertatea asta. 

Niciun comentariu: