luni, 18 iunie 2012

Dacii şi noua hipstăreală

Hipster - noul animal social care bântuie pe străzile Bucureştiului şi care nu poate fi definit. Îl găseşti în Atelier Mecanic, Control sau la Street Delivery. Sunt toleraţi pentru că sunt inofensivi. Există în orice grup de prieteni câte unul şi nu deranjează cu nimic. S-a integrat. 

Totuşi, pe alţii îi poţi clasifica. Există un nou flagel care dă târcoale prietenilor noştri. Dacomania. Da, este vorba despre daci,  strămoşii din cărţile de istorie. Aceşti fani spun că dacii au fost cei mai viteji, cei mai inovativi şi cei care au făcut legea prin partea asta de Europă. Acest nou curent nu este nou. Adică tracomani au existat şi pe timpul comuniştilor. Pentru că dacii, cu sau fără voia lor, erau traci. 

Long story short... Îmi pare rău să văd oameni care mă înconjoară şi care cred cu obstinaţie în supremaţia ideologico-militaro-organizatorico-bla-bla-bla a dacilor în context continental. Premisele sunt total greşite şi pur unidirecţionale. 

Şi dacă au fost şi dacă nu au fost, la ce te ajută? Că ai o istorie cu care să te lauzi prietenilor străini? Să le spui bulgarilor, ungurilor şi ruşilor că ai fost călare pe ei? Îţi crează mai multă legitimitate ţie ca neam? Pe aceeaşi logică un anumit Ştefan a fost denumit "cel Mare" (deşi a fost primul conducător moldovean care
a plătit tribut) sau Mihai a fost denumit "întâiul unificator al spaţiului românesc" când el nu a făcut altceva decât să cucerească nişte teritorii.

Neam, ţară, naţionalism, rădăcini - cuvintele astea nu te fac nici mai bun, nici mai rău. Ele te fac mai îngust. Gândeşti între nişte parametri foarte strâmţi. Cum s-a mai vehiculat aici, de secol XIX. Dacii, romanii, sciţii, tracii, sunt grupuri de oameni care şi-au purtat oasele pe aici. După ei au fost marile migraţii, mii şi mii de alte neamuri de oameni. Pământul e plin de leşurile lor. Nici unul dintre ei, individual vorbind, nu a făcut un scop din a fi mândri de persoana lor. Au vrut să le fie lor bine. 

În Poiană nu cultivăm mândria ci egoismul. 

Un comentariu:

Anonim spunea...

Care e legatura cu hipsterii? Crezi ca a devenit "fashionable" sa te dai tracoman/dacoman in Romania? Apropo de manii din astea protocroniste, aflate in forma latenta (si totusi, avand o latura patologica) aproape in fiecare tara, protocronistii rusi au si mai multe grozavii in repertoriu.