marți, 6 martie 2012

Un articol fără sursă e ca sexul de unul singur

Gert Olsen, în geacă roşie, victima lui Tudor Istrate
Adică te masturbezi. Îţi imaginezi că e vagin, dar e doar mână.

Aşa e şi cu presa, îţi imaginezi că e articol, dar e basm.

Ştirea sună cam aşa (versiunea Ziare.com):

Crima in Norvegia: Un tanar roman a injunghiat de 15 ori un director de scoala


Un tanar de origine romana l-a injunghiat mortal pe directorul unei scoli de voluntariat din orasul norvegian Gudbrandsdal.
Cosmin Chitu, in varsta de 23 de ani, l-a injunghiat de 15 ori pe directorul scolii la care lucra, in varsta de 52 de ani, dupa care a atacat-o si pe sotia directorului pe care a sechestrat-o si a legat-o de un scaun, relateaza Vartland.

Chitu a fost elev al scolii de voluntariat, pana in vara anului trecut, dupa care s-a angajat ca ingrijitor.

Tanarul a fost arestat de autoritatile norvegiene. Politistii nu au facut public motivul oficial al crimei, insa potrivit informatiilor aparute pe internet romanul ar fi fost nemultumit de conditiile pe care le oferea scoala de voluntariat.

Cosmin Chitu a fost grav ranit la un ochi in timp ce lucra la scoala norvegiana de voluntariat. El povestit, intr-o scrisoare publicata pe Internet, conditiile grele de trai din Norvegia.

La scoala de voluntariat erau inscrisi studenti din mai multe state europene, intre care Romania, Bulgaria sau Portugalia.".

Am fost membru al DRH Norway acum 2 ani. Asta mi-a permis să am contact la nişte surse mai credibile. Astfel, pot spune că lucrurile nu au stat cum a fost redat în media:

1. prima referire în mass-media din România asupra faptului a apărut în jurul orei 12.30 pe Antena 3.
2. Mihaela Bîrzilă, prezentatoarea de la acea oră a canalului de ştiri, a spus în mod repetat că vinovatul este Cosmin Chiţu.
3. ştirea apare pe Ghimpele.ro (Cosmin Chiţu este dat în continuare ca vinovat)
4a. ştirea apare şi pe Ziare.com (Cosmin Chiţu este dat în continuare ca vinovat), coordonatele spaţiale sunt greşite şi ele.
4b. sursa norvegiană folosită în articolul din Ziare.com nu îl indică pe Cosmin Chiţu drept autorul faptelor de azi-noapte.
5. O sursa din instituţia în care s-a întâmplat crima îl indică pe făptaş sub numele de Tudor Istrate (23 de ani, fiu de medic).
6. Cosmin Chiţu nu mai face parte din colectivul instituţiei cu pricina de vara trecută.
7. Antena 3 a şters din articolul de pe site referitor la crimă numele lui Cosmin Chiţu.
8. Ghimpele şterge din conţinutul articolului referirile la Cosmin Chiţu.
9. Până la ora aceasta Ziare.com nu a făcut nimic în acest sens.
10. Evenimentul este redat de multe alte instituţii mediatice cu sau fără a repeta greşeala.

Nu o să vorbesc despre deontologie sau etică. Aş vorbi despre nişte oameni care crează ştiri după cum se şopteşte în cască. Şi aş mai vorbi despre unii care preiau ştirea fără să o verifice. Sunt manuale întregi scrise despre relaţia dintre jurnalist şi sursă. Nu o să vă spun eu care. Poate o să aflaţi înainte să ajungeţi la tribunal.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Unde e scrisoarea publicata de Tudor pe internet? Am incercat sa o caut, insa nu gasesc nicaieri.

Unknown spunea...

Nu ştim nimic despre o scrisoare scrisă de Tudor. Nu avem nicio informaţie în acest sens.

Anonim spunea...

Ar fi interesant sa vedem daca cei care au propovaduit aceasta stire in Romania au curajul sa dea un drept la replica celui pe care l-au invinuit de regretabila crima comisa in Norvegia. Il gasiti in Bruxelles, la masterul in stiinte politice de la Vrije Universiteit Bruxelles, incercand sa-si sutina examenele si sa-si scrie dizertatia cu un singur ochi. Probabil ca acum i-au oferit un material interesant pentru lucrarea sa.
Sunt niste incompetenti si mai mult, degeaba acesti jurnalisti au doi ochi sanatosi daca nu pot citi corect relatarile mass-mediei din Norvegia!
Iata povestea lui Chitu Cosmin:
http://www.tvindalert.com/wp-content/uploads/2012/02/My-story.pdf
Aveti aici o dovada de jurnalism adevart al unui reporter din Norvegia ce se ocupa de acest caz, raspunzand rugamintilor lui Cosmin de a-l ajuta in "lupta" cu presa romaneasca pentru adevar:

"Hi again,

I can't write the name of the student that is arrested by the police, because he in the judicial system is only a suspect, since the court hasn't decided anything yet. That's a rule in Norwegian press. If he the judges find him guilty, we can write his name.

But, we have changed the article at vl.no, trying to make it even more clear that the person arrested, isn't you. I wrote that you were a student at DRH until last summer. I don't understand how the press can write that you are the suspect then ... But I'm sorry about the trouble this has made for you"

Succes in eforturile de dezmintire!

Anonim spunea...

Pe Ghimpele nu a fost publicat niciodata numele lui Cosmin Chitu.
Mai mult, e singura publicatie care a redat scrisoarea sa deschisa. E curios totusi ca postarea de pe acest blog nu face nicio referire la b1tv. Aceasta e singura televiziune care, desi a fost contactata, refuza sa corecteze stirea. In concluzie, jurnalismul e mort, dar nici blogareala nu se simte prea bine. Hai pa!

Unknown spunea...

Nu s-a facut nicio referire la B1Tv pentru ca nu aparuse nimic la ora la care a fost postat textul de mai sus. De altfel, am si scris ca unele canale mediatice preluau chiar in momentul aparitiei postarii stirea in varianta buna sau nu. Cat despre Ghimpele si restul tolomacilor care se dau gazetari cu copy/paste nu am de ce sa ma simt lezat in vreun fel ca i-am incriminat. Mie imi e de ajuns ca stiu ce si cum a fost postat la voi pe site si ce e si mai importatnt e ca nu sunt singurul. Poate ar trebui sa-l intrebati pe Cosmin Chitu. Poate avem si niste screen shot-uri care sa dovedeasca asta, ce zici? Hai pa!

Anonim spunea...

This DRH, Humana, CIUCID whatever is a cheater, maffia organisation. They fool on poor young Middle/Eastern Europeans with exotic voluntary works an in reality they just exhaust them. It's terrible and how's it possible organisations like these can still work? Did you know that they've 3 stores here,in Budapest's downtown where they sell the secondhand-clothes that they had collected in UK? Certainly the 1%of the money goes to Africa. The others to the Cayman islands.