luni, 5 martie 2012

Măcel - masacru - infern - execuţie

locul anchetei criminalului Gheorghe Vlădan (Antena 3)
Cuvintele pe care le auzi/citeşti indiferent despre ce ar fi vorba. Până azi era vorba de măsurile de austeritate ale Guvernului, de Băsescu, de PDL sau orice lucru cu valenţe negative pentru sursele de informare în masă.

În seara zilei de luni au fost împuşcate în Bucureşti, zona Perla, 8 persoane. 2 au murit, 6 au fost rănite.
Asta e ştirea.

Ideea e că nimeni din întregul peisaj mediatic nu a ştiut cum să trateze subiectul. Şi dacă nu sunt deţinute cunoştinţele pentru tratarea unui astfel de episod aplici ceea ce ştii. "Măcel - masacru - infern - execuţie ".

Când ai un subiect despre care ştii că îţi va asigura un rating uriaş trebuie să fii total pe lângă meseria pe care o practici dacă dezbaţi chestiunea cu Zoe Petre(istoric), Mircea Dinescu (poet) sau Radu Tudor(jurnalist). Asta la mai puţin de două ore de la "Măcel - masacru - infern - execuţie ".

Dar cel mai important aspect este acela al reporterilor de teren. La Perla, locul crimelor, au fost trimişi cei care sunt consideraţi cei mai buni din branşa lor. Unii au fost în Afganistan, apoi au fost în mijlocul protestatarilor, acum 2 săptămâni erau călare pe dunele de zăpadă din Buzău sau Vrancea. Elementul comun este "Măcel - masacru - infern - execuţie ".

S-a dovedit o dată în plus că nu avem decât nişte wannabe reporteri "breaking-news". Nu am nimic împotriva "breaking-news"-ului. Meseria reporterului este să întrebe şi să relateze. Când trimiţi jurnalişti care aflaţi în faţa rudelor oamenilor răniţi nu pot spune decât: "Văd că aveţi lacrimi în ochi" este de înţeles de ce singurul câmp lexical cu care poţi jongla este "Măcel - masacru - infern - execuţie ".

Niciun comentariu: