sâmbătă, 17 decembrie 2011

Emanciparea indiromilor (ţiganilor)

Gabi Luncă
Cazul Mailat, deportarea în Egipt, vrăjitoarele, expatrierea din Franţa, nunţi între minori, hoţi, cerşetori, proxeneţi. Astea sunt doar câteva din evenimentele sau imaginile cu care sunt confundaţi ţiganii.

De fiecare dată când reapar pe firmament tresărim şi zicem: "Ce câcat au mai făcut şi acum?".

La televizor apare mereu acelaşi om pentru a ne lămuri de ce şi cum se întâmplă toate aceste lucruri. Mădălin Voicu. Persuasiunea de care dă dovadă mai spală din imagine, dar frecventele sale apariţii au şi dezavantajul că nu promovează şi alte feţe din cadrul minorităţii pe care o reprezintă.

"Păi, pe cine dracu să mai cheme? Ce ţigan să mai ţină o pledoarie susţinută pe argumente solide?".

Joi am fost la un concert. M-am dus să o văd pe Gabi Luncă. Pe Wikipedia scrie aşa: "este o cunoscută solistă de muzică lăutărească de etnie romă (țigănească)". Eu o să plusez, e aia care o făcea pe Ceauşesca să plângă când se apuca să cânte. Acum nu mai apare pe la nunţi/botezuri&stuff pentru că s-a pocăit şi nu îi mai dă voie biserica din care face parte. Asta înseamnă că am fost după ea la un eveniment organizat de biserica respectivă şi Partida Romilor. Partea amuzantă e că muzica e absolut aceeaşi doar că versurile sunt presărate cu Iisus, Duhul Sfânt şi alţi termeni din registrul eclesiastic.

Cel de-al doilea om pentru care am mers acolo este Emy Drăgoi. Despre el găsiţi asta pe Wikipedia: "este un acordeonist de jazz din România". Este considerat de mulţi străini ca fiind unul din cei mai buni acordeonişti ai lumii. Mai ales francezii spun asta. Tot datorită lui am ajuns toamna asta şi la Festivalul Internaţional "Nopţi albe de acordeon" de la Bucureşti. El îl organizează.

Mi-aş dori ca atunci când vorbim despre ţigani să apară pe lângă Mădălin Voicu şi cei mai sus menţionaţi. Sau chiar Ştefan Bănică jr., Florin Salam sau Bănel Nicoliţă. Pe Johnny Răducanu nu-l mai înviem. Nici pe Anton Pann. Dar mai ales pe cei deportaţi în Transnistria.

Sunt ai noştri şi de mulţi dintre ei suntem mândri. Şi la urma-urmei, Adi Mutu nu-l sună pe Moga sau pe Smiley când i se face dor de România ci pe Adi Minune.

*indirom - termen agreat de Dorin Cioabă (fiul regelui romilor Florin Cioabă) şi de Nicolae Păun (preşedinte Partida Romilor "Pro-Europa") pentru a substitui cuvântul "ţigan" şi "rom".

Niciun comentariu: