sâmbătă, 6 august 2011

Cu ruşinea mori de foame

Îl ştim pe Lucian Mândruţă de la "Profeţii despre trecut" (ProTV) când îl trăgea de limbă pe Brucan. A urmat transferul la Antena 1 când îi făcea concurenţă cu brio lui Esca de la pupitrul Observatorului. Plecat de acolo pentru că nu mai făcea rating i s-a dat în grijă o emisiune proprie. Numele producţiei e "Nimic important"(Antena 2). Pesemne că aşa o fi deîndată ce pe celelalte posturi ale lui Voiculescu pe acelaşi interval orar sunt alte vedete, Badea şi Capatos, cu audienţe mult peste fostul ştirist.

De aproape un an de zile încerc să îmi dau seama ce încearcă să facă şi oricât de mult aş cerceta problema e destul de simplu: rating. Pentru acest unic scop a întrebat-o pe Nico dacă se îmbracă de la fabrica de paraşute, a primit în platou oameni băgaţi cu forţa de casele de producţie (Connect-R, Cream ş.a.), a ajuns chiar să recunoască că slujba sa îl obligă să spună şi ceea ce nu gândeşte (0:30).

Eu zic că e un eşec lamentabil. Şi mi se pare că a fost anunţat. Imediat după eliminarea din grupul Observatorului a mai avut o emisiune cu caracter monden "Pâine şi circ" care a fost lichidată după 4 luni de la apariţie. Poate şi mai concludent e episodul în care l-a invitat la ştirile pe care le prezenta pe Andrei Gheorghe cu care i-a pus de o ceartă demnă de Poiana lui Iocan.

Ce e şi mai curios este luciditatea cu care scria articolul "Ruşinea" în Dilema Veche acum doi ani: "Ruşinea e marfă rară: doar câteva naţiuni au puterea interioară s-o producă pe scară largă. Nu-ţi trebuie cine ştie ce fabrici: sunt suficienţi doar indivizi care să se uite în urmă şi să se întrebe: oare am făcut ce trebuia? A folosit şi altora în afară de mine? (...) mai avem vreun motiv să scriem, noi, aştia, dinozaurii părăsiţi de publicul tabloid, plictisiţi de plictiseala maselor, obosiţi de elitismul de carton în care se ascund în fiecare zi după ce pleacă de la serviciu?".

Niciun comentariu: