joi, 16 februarie 2012

MASS coMEDIA bucilor



Mass media abundă de veştile despre curul lui Boc. Filmat la sală, dat pe Antena 1, preluat de OTV, sute de reclamaţii la CNA, sancţiuni ale CNA, deontolgie, etică, bun simţ şi dezbateri pe tema bucilor demne. Pentru că sunt ale unui demnitar.

Dincolo de penibilul faptului că trustul Intact (din care face parte televiziunea Antena 1) a ales să difuzeze un material refuzat chiar şi de tabloidul Cancan, situaţia se învârte şi între mulţi alţi parametri. Diferenţele de abordare ale CNA în amendarea  Antenei 1 (10 minute de emisie suspendată în timpul emisiunii "Un show păcătos") şi cei 200.000 lei pentru OTV pentru preluarea imaginilor. Prevederile Codului Civil cu privire la dreptul la intimitate. Faptul că sursa primară (cel care a filmat) a cerut o sumă de bani celor de la Cancan şi aceştia au refuzat pentru ca mai apoi să primească materialul gratis, sub forma unui ataşament al unui email. Identitatea ascunsă a sursei primare. Bucile care s-au perindat nestingherite ani de zile pe la TV.

Bucile lui Boc. Să păstrăm primul substantiv şi să-l schimbăm pe cel de-al doilea păstrând cazul (genitiv).
Bucile lui Ciocan. Subit, în  peisaj nu mai apare niciun show păcătos, nici Antena 1, nici OTV, CNA, Codul Civil. Nimic.

În primul rând, întregul caz al bucilor sfidează logica. Dan Capatos a ales subiectul pe un singur considerent, caracterul public al substantivului "Boc". Pentru a exista un caz, substantivul trebuie să fie alăturat unui verb. Să fie creată o propoziţie, un context. La doua zile de la apariţia imaginilor tot ce a fost asociat substantivului a fost un adjectiv, "gol".

Boc gol nu este un subiect. Antena 1 şi OTV nu ar trebui sancţionate doar pentru încălcări ale unor puncte din Codul Civil ci pentru că ne livrează non-ştiri. Pentru că ne jignesc logica şi discernământul.

Mama îmi spunea când eram mic şi încerca să crească un copil echilibrat că nu trebuie să râzi când cineva îţi arată un deget. Fie mama lui Capatos nu i-a spus acelaşi lucru fie el nu şi-a dat seama până la vârsta asta că "deget" e doar un alt substantiv care poate fi înlocuit, în funcţie de context, cu "buci" sau "cur".

*titlu inspirat de rubrica Mass Comedia din Dilema Veche

Niciun comentariu: