marți, 4 octombrie 2011

Proletari din toate ţările, uimiţi-vă!

A luat un nene Nobelul pentru Economie zilele astea. Nu ştiu cum îl cheamă, da' a spus o snoavă pe cinste:

"Un profesor de economie de la un colegiu a declarat că nu a picat vreodată pe cineva la examen, dar a picat odată o grupă întreagă.

Acea clasă a insistat că socialismul este functonal şi că nimeni nu ar trebui să fie sărac şi nimeni bogat, toată lumea EGALĂ!

Profesorul le-a spus, "OK, vom face în grupa aceasta un experiment asupra socialismului. Se va face media tuturor notelor, şi fiecare va primi aceeaşi notă, astfel încât niciunul nu va pica şi niciunul nu va primi nota 10."

După primul test, notele au fost adunate şi împărţite la numărul de studenţi, şi toţi au primit un 8. Studenţii care au studiat intens au fost supăraţi, dar cei care au învăţat mai puţin au fost bucuroşi peste măsură

Cum cel de-al doilea test se apropia, studenţii care studiaseră puţin au învaţat şi mai puţin iar cei care studiaseră mai intens şi-au spus că şi ei vor o "pomană", aşa încât şi ei au studiat mai putin. Media celui de-al doilea test a fost 6 ! Nimeni nu mai era fericit.

Când a fost dat al treilea test, media notelor a fost 4 . Notele nu au fost crescătoare deoarece au apărut certurile, acuzaţiile, ura şi nimeni nu a vrut sa înveţe pentru beneficiul altuia. Spre marea surpriză a tuturor studenţilor, toţi au picat. 

Profesorul le-a spus că "socialismul va pica în final deoarece, atunci când recompensa este mare, efortul pentru a avea succes este, de asemenea, mare. Dar cand statul nu mai acordă acea recompensă, nimeni nu va încerca sau va vrea sa aibă succes.

Comunişti under cover, stângişti egalitarişti, socialişti în toată regula...nici suedezii nu mai sunt ce erau. 

Niciun comentariu: